Den ryska dockan                                                    En roman av:                               Håkan Jönson & Julia Levenko

Thriller.

                                   

                    

 

Ryska gatubarn dyker upp i Uppland. Flyktingbarn från de forna Sovjetrepublikerna försvinner från förläggningar i länet. I slutet av sommaren 1999 hittas en pojke mördad utanför Almunge. Polisen är måttligt intresserad av mordet och bestämmer sig efter en tid för att betrakta det hela som en uppgörelse i kriminella ryska kretsar.

Veronica Rubin arbetar som socialarbetare, med deltidsplacering på polishuset i Uppsala. Under hösten 1999 dras hon in i ett nätverk som gömmer ryska gatubarn. Här möter hon en mystisk pojke som sedan hastigt försvinner. Har hon träffat honom tidigare? Varför känner hon att hon måste rädda honom från en överhängande fara? Och vilken koppling har pojken till hennes älskare Jurij? Jurij som efter en intensiv förälskelse under sommaren åkt hem till Ryssland och sedan inte hörts av. Driven av ett inre tvång försöker Veronica förstå sin roll i sammanhanget. Sökandet leder till Jurijs hemstad Kostroma, där hon är säker på att den mystiske pojken finns.

Den ryska dockan är en psykologisk thriller som kombinerar socialkontorets vardagsrealism och rysk mystik. Handlingen utspelar sig i Uppsala och i den ryska staden Kostroma. Berättelsen har ett suggestivt anslag med flera bottnar. På ett djupare plan diskuterar boken frågor om människors motiv och om svårigheterna att avgöra vad som är goda och onda handlingar.

Om författarna: 
Håkan Jönson är docent i socialt arbete vid Lunds universitet och arbetar som lärare på Socialhögskolan. Han har tidigare arbetat vid socialförvaltningen i Uppsala.  
Julia Levenko är en pseudonym. Hon är socialarbetare och har ingående kunskap om flyktingmottagande och människohandel. Julia är ofta anlitad av svensk media för sin kännedom om Ryssland.

Den ryska dockan är på 354 sidor, limbunden och kan köpas hos alla bokhandlare eller direkt från förlaget.
ISBN 978-91-85385-79-9 
Pris 180 kronor inkl porto och moms.

Bokförlaget Axplock, Hospitalsgatan 5B, 645 30 Strängnäs. Tel: 0152 150 60.
E-post:  
Klicka här>>