Nyköpings Historia I                  Håkan Norén                   Rikt illustrerad

Slutsåld.

Göte Göranssons skyddsomslag till boken är ett panorama över Nyköping på 1660-talet efter skisser av Erik Dahlbergh

NYKÖPING HISTORIA  I  med undertiteln Mer än bara gästabud har skrivits av Håkan Norén, tidigare journalist på Södermanlands Nyheter, med Magnus Josephson, förste antikvarie vid Sörmlands museum, som medarbetare. Den kände historiske illustratören Göte Göransson, Ludgo, står för teckningar och Nyköpingsfotografen Lasse Skog svarar för originalfotografier.

Boken omfattar 180 sidor och täcker tidsperioden från Nyköpings tillkomst på 1100-talet till rysshärjningarna på 1700-talet. Undertiteln vill markera att staden har en intressant äldre historia än bara det kända Nyköpings gästabud.

En annan viktig händelse under 1300-talet var Nyköping recess som helt kommit i skuggan av gästabudet. I boken berättas om recessen som inträffade 1396 och möjliggjorde Kalmarunionen ett år senare. Allt vad landet hade av stormän sammanträffade med drottning Margareta i Nyköping och banade väg för unionsbildningen.

Varje kapitel illustreras med ett bildkollage av Göte Göransson, som därutöver svarar för omslaget och ett 20-tal andra teckningar. Dessutom innehåller boken ett flertal illustrationer i huvudsak hämtade från Sörmlands museums arkiv samt ett antal kartor och nytagna fotografier.


Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet och pristagare av Hertig Karls pris 2001, skriver i sin recension i Södermanlands Nyheter bland annat: ”Förvisso har det skrivits historiska verk om staden tidigare, men inte med det ... allomfattande grepp och med den utpräglat populärhistoriska ambition som Nyköpings hembygdsförening har ställt sig bakom  
Sammantaget kan konstateras att Håkan Norén och hans medhjälpare, inte minst den förträfflige illustratören Göte Göransson, har skänkt den allmänhistoriskt intresserade läsekretsen en lättsamt och sympatiskt skriven skildring av Nyköpings äldre historia."

Författaren 

     
Håkan Norén född 1939 har arbetat som journalist i drygt 40 år, varav 33 år på Södermanlands Nyheter i Nyköping. De sista åren på tidningen ansvarade han bland annat för avdelningen Ur gamla årgångar med historiskt material från äldre tidningslägg. Han medverkade också i bilagan Nyköpings Historiska Nyheter som fick Bild och Ordakademins Lidmanpris för bästa historiepresentation under Historieåret 1993.
Håkan Norén har tidigare författat böckerna Strandhugg vid Sörmlandskusten och Ett lysande århundrade.

ISBN 91-631-6238-5          180 sidor    Trådbunden           Cirkapris: 299:- inkl porto och moms           Slutsåld.               

Bokförlaget Axplock, Hospitalsgatan 5B, 645 30 Strängnäs. Tel: 0152 150 60.
E-post:  
post@axplock.se