Barndomens långa skuggor                              Min innersta smärta äger jag ensam.                                Ulf Westerblad

Samhällsaktuell.

                                                                                                                                                                                                                Ulf Westerblad                         

                    

Birgit behöver inte förebrå sig att hon inte kunnat giva honom ett hem. Han har inte mer glädje av ett hem, än vården på en anstalt - - - Men Ni skall förbereda Er på, att det blir en mycket deprimerande syn som möter Er. Och så måste Ni förstå, att det är en miljö, som verkar på ett helt annat sätt på en efterbliven än en normal människa.” (Ur ett brev från ett av barnhemmen, daterat 1947.)

Barndomens långa skuggor vill dokumentera och synliggöra en mörk del av vår moderna historia, som de flesta idag aldrig har hört talas om. Tusentals normalbegåvade barn placerades på sinnesslöanstalt på grund av felaktiga läkarutlåtanden och berövades därmed ett normalt liv.

Ulf Westerblad föddes i Karlskoga 1945. Han fick bära dåtidens stämpel 'oäkting' eftersom han föddes utom äktenskapet. Bara några dagar gammal lämnade hans mamma in honom på Karlskoga barnhem. Ulf passerade sex olika barnhem, innan han slutligen placerades på en sinnesslöanstalt för  vuxna män i Dalarna,.

Men Ulf hade ändå tur. Han 'upptäcktes' vid sju års ålder av föreståndarinnan på anstalten. Ulf läkarundersöktes och det visade sig att han var fullt frisk och normalbegåvad. Det tog honom många år att hitta verkligheten och förstå sina egna och andras känslor.

Ulf Westerblad är möbelsnickare och hans stora fritidsintresse är natur och jakt. Det gamla kulturlandskapet med sina kyrkor och slott ligger honom varmt om hjärtat

Barndomens långa skuggor är på 144 sidor, inbunden och kan köpas hos alla bokhandlare eller direkt från förlaget.
ISBN 978-91-85385-70-6 
Pris 180 kronor inkl porto och moms.     Nu också som ebok:  Klicka här>>

Bokförlaget Axplock, Hospitalsgatan 5B, 645 30 Strängnäs. Tel: 0152 150 60.
E-post:  
Klicka här>>