Pressmeddelande från Bokförlaget Axplock

Januari 2020

 
 


 

Olle

En verklighetsbaserad roman
 

Av Krister Lumme
 

 

"Det är inte lätt att läsa Lumme. Det är svårt på flera vis.  Men det är också svårt att ge röst åt de som ingen röst har. 
Och ännu lite svårare, åt de som aldrig haft någon. Krister Lumme gör det.  Han berättar den maktlösa människans historia, han ger de skyddslösa, de små och de glömda en röst. För det förtjänar han respekt."

Traumatiserad efter en torpedering ute till havs kommer den unge sjömannen Olle tillbaka till sin hemö Åland. Ensam, ångestfylld och med en begynnande schizofreni planerar han för en framtid efter kriget.  Under en dramatisk kväll på krogen träffar han Sally, hon blir gravid och de bestämmer sig för att skapa en framtid tillsammans. Olle kämpar hårt för att kunna ge sin familj ett bra liv men får allt svårare att hålla sig kvar i verkligheten.  När katastrofen är ett faktum blir konsekvenserna ödesdigra för hela den unga familjen.

I denna verklighetsbaserade roman skildrar Lumme sin egen pappas tragiska livsöde. Från det hårda livet som sjöman under andra världskriget till förälskelsen och drömmen om att ge sina egna söner det han själv aldrig fått. För att till slut, inte ens trettio år gammal, hamna på Ålands enda mentalsjukhus, där han senare avled.

Krister Lumme är född 1946 på Åland. Efter många år till sjöss började han femtio år gammal att skriva. Han debuterade med romanen ”Guds lilla barnaskara” som handlar om hans egna uppväxtår på barnhem. Han bor numer sedan många år tillbaka i Mariefred tillsammans med sin fru Ylva, papegojan Polly, två katter, en hund, fem höns och två fiskar. Vid sidan av författandet är Krister Lumme politiskt aktiv. 

Olle är på 258 sidor, inbunden i behändigt format med skyddsomlag  och kan köpas hos alla bokhandlare eller direkt från förlaget. 
Pris 310 kronor inkl porto och moms.


Provläsningsfil finns på www.axplock.se


ISBN: 978-91-88523-56-3 inbunden
ISBN: 978-91-88523-57-0 e-bok.
 


Alla våra titlar finns överallt där böcker säljs.
Eller via e-post eller telefon.  Se nedan.

   Bokförlaget Axplock
Hospitalsgatan 5B, 645 30 Strängnäs
Tel: 0152 150 60
E-post: 
post@axplock.se      Hemsida:   www.axplock.se
Sedan 1982